"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

luni, 13 septembrie 2010

Țaul

Pe 28.08.2010 Ana si Cristi impreuna cu parintii au sarbatorit la Țaul cu rudele din Republica Moldova care nu au putut veni la nunta. In primul rand ciocnim cu mamuca Galea si mamuca Olea si nana Lida...
...si apoi cu tineretul.A doua zi cand s-a preparat un gratar grozav de catre niste specialisti in domeniu, singurul care nu suporta nici macar mirosul de friptura si mici...
... era domnu' Tolea. De ce oare? Eu cred ca uraste coniacul, dar nu sunt sigur, poate este vegetarian...

Sa aflam cateva date despre satul Țaul. Este situat în partea de sud a raionului Donduseni, la o distantă de aproximativ 200 km nord Chisinau. A fost întemeiat în anul 1451 sub numele de Albotesti.
In secolul al XVII-lea a fost atacat de turci si ars, iar locuitorii rămasi au fondat o nouă localitate pe locul ei de azi. În perioada 1918-1940 atît timp cît satul a fost în componenta României, satul s-a numit Țau. După al doilea razboi mondial satul a primit denumirea actuală.
Satul a cunoscut cea mai mare dezvoltare  în anii 1960-1970, cînd în localitate s-a fondat Colegiul Agricol. In 1970 s-a deschis o nouă scoală cu 1064 de locuri, s-au construit oficiul postal, si 4 blocuri locative, căminele studentesti.În 1977 s-a inaugurat Palatul de Cultură, construit după modelul Palatului Sindicatelor din Chisinău, iar în 1980 începe să functioneze un sanatoriu, care trata bolile reumatice si ale aparatului locomotor.

Mîndria satului este parcul. Este cel mai mare din Republica Moldova si unul din cele mai mari din Europa de sud-est.
Pe o suprafată de 46,2 hectare cresc peste 150 de specii si forme de arbori si arbusti, reprezentantativi pentru diverse zone ale globului si a fost infiintat in anii 1901-1904, pe mosia boierului A.I.Pommer.
Aici cresc salcîmi plîngători, artari în formă de glob, stejari piramidali,
artari cu frunze rosii, fagul decortiv, specii de conifere din pădurile Siberiei, flora din Crimeea si Carpati.
Acel boier luminat nu numai ca a construit parcul, dar a facut canalizare, a sistematizat satul, l-a modernizat, a schimbat si conceptia oamenilor.
Colegiul Agricol din Țaul se numără printre cele mai prestigioase institutii de învătămînt din domeniul agriculturii si a pregătit de-a lungul existenei sale peste 11000 de specialisti. Pînă la 1992 în această unitate de învătămînt si-au făcut studiile tineri din Africa, America Latină si Asia.
Plecam spre Romania cu amintiri frumoase despre oameni buni si primitori si locuri deosebit de interesante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...