Dis de dimineata, dupa ritualul cafelei, am pornit la drum. Destinatia - Braila. Doream sa participam la premierea Concursului national de pictura si grafica "Vespasian Lungu", editia a XVI-a. Nu este doar o coincidenta de nume! Pictorul Vespasian Lungu a fost (si ramane) unchiul meu. Am fost tentat de mai multe ori sa scriu despre el, dar cred ca inca nu sunt "copt" pentru a-i ilustra cum se cuvine personalitatea ...
Pe drum, inainte de a ajunge in oras, am oprit sa culegem florile care-i placeau atat de mult. Strada Mare ne-a primit in liniste si cu multa caldura (la propriu) iar gandul ne-a zburat la paharul de braga rece cu care ne trata intodeauna unchiul cand veneam in vizita.
Pe drum, inainte de a ajunge in oras, am oprit sa culegem florile care-i placeau atat de mult. Strada Mare ne-a primit in liniste si cu multa caldura (la propriu) iar gandul ne-a zburat la paharul de braga rece cu care ne trata intodeauna unchiul cand veneam in vizita.
In holul Teatrului "Maria Filotti", intro atmosfera discreta, a avut loc festivitatea de premiere. Sotia mea si eu eram singurii profani intro familie de mici si mai mari artisti. Interesant a fost faptul ca, la un moment dat, cand ne-am intalnit privirile, atat eu cat si directorul Scolii Populare de Arte, am simtit ca trebuia sa salutam si am facut lucrul acesta fiecare intrebandu-se de ce. Mai tarziu, cand, cu emotie ne-am cunoscut, am inteles ca uneori legaturile de suflet se stabilesc si nonverbal.
Preocupati de calitatea lucrarilor ce au intrat in concurs membrii juriului si-au concentrat atentia pe latura artistica si si-au exprimat parerile cu privire la nivelul participarii celor 73 de mici artisti. Doi oameni ne-au atras atentia cand au vorbit despre pictorul Vespasian Lungu. Este vorba despre artistul plastic, d-na Marilena Ioanid si despre directorul Scolii Populare de Arte si Meserii, dl. Romeo George Bunea. Tonul vocii lor arata respectul si dragostea pentru cel ce a fost pictorul, profesorul si prietenul apropiat. Va multumim!
Am vizitat Sala de pictura dedicata unchiului meu si am descoperit cu emotie batranul sau sevalet innobilat de basca pe care pictorul o purta cu mandrie, ca un semn al apartenentei la tagma artistilor, dar si, atat de draga lui, traistuta bucovineana. Tuburile cu vopsele raspandesc si astazi mirosul care ma invaluia pe vremuri cand, copil fiind, stateam zile intregi manz dupa el fascinat de chipurile pe care le zamislea dintro miscare a penelului...
Asa cum era firesc, apropierea de oamenii deosebiti de la Braila, s-a facut cu usurinta, iar povestile despre pictor, despre bucuriile si pasiunile sale, despre viata sa ne-au umplut cateva ore bune. Nu puteam rata ocazia de a fotografia fotograful, nu?
Il rog pe domnul director Bunea sa-mi dea cateva date despre doamna din fotografia de mai jos, doamna care ne-a impresionat prin sufletul depus pentru a ilustra o parte din viata culturala a Brailei. Rog sa fiu iertat pentru faptul ca nu i-am retinut numele dar ziua a fost, si nu exagerez cu nimic, uluitoare iar eu, prins in vartejul emotiilor, nu am inregistrat tot ceea ce se cuvenea sa retin.
21.07.2011
Revin cu informatii suplimentare. Multumesc domnului director George Bunea!
In ziua respectiva am vizitat Secţia de Artă a Muzeului Brăilei si Galeria "Gheorghe Naum" si am vazut lucrari semnate de Carol Popp de Szathmary, Constantin Lecca, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Francisc Şirato, Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Lucian Grigorescu, Alexandru Steriadi, Ştefan Popescu, Vasile Popescu, Petre Iorgulescu Yor, Corneliu Michăilescu, Alexandru Ciucurencu.
De multe ori, cand ghidul iti prezinta ceva, expozeul este studiat, repetat si are un mecanicism lipsit de viata. De data asta nu a fost asa! Rar ne-a fost dat sa asistam la o prezentare atat de plina de suflet, emotionanta ca cea facuta de doamna Maria Stoica - critic de arta si sef sectie la Casa Colectiilor de Arta. Era ca o mama care-si lauda copilul. Se vedea ca fiecare lucrare din expozitie trecuse prin mana sa si pentru fiecare avea informatii. Felicitari! Vom reveni!
12.03.2014
Cu un singur clic puteți vedea o parte din lucrările pictorului în Colecția Vespasian Lungu realizată de d-na Raluca Amza. Doamnă, vă mulțumesc mult pentru o prezentare deosebită!
Cu recunoștință,
Vespazian Ionesi
12.03.2014
Cu un singur clic puteți vedea o parte din lucrările pictorului în Colecția Vespasian Lungu realizată de d-na Raluca Amza. Doamnă, vă mulțumesc mult pentru o prezentare deosebită!
Cu recunoștință,
Vespazian Ionesi
Felicitari pentru aceasta frumoasa si emotionanta postare. Multumesc.
RăspundețiȘtergereNu am raspuns imediat fiindca la data la care ati facut comentariul eram pe drumuri, uneva in Bucovina (de aceea ma cheama Calatorul, nu?).
RăspundețiȘtergereSunt onorat de aprecierile dvs., multumesc!
Hristos a Inviat!
RăspundețiȘtergerePaula si Vespasian, dragi prieteni, proiectele legate de arta raman pasinea mea. Placerea este asadar de partea mea.
Cu prietenie,
Raluca