"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

miercuri, 15 august 2012

11 alimente sănătoase pentru inima ta

Una dintre primele condiţii pentru a avea grijă de inima ta este să consumi alimente sănătoase. O a doua condiţie, pe lângă alimentele sănătoase, este să faci mişcare. În caz contrar tu îţi vei trăda inima, iar aceasta, mai devreme sau mai târziu, va da semne de oboseală. Iată câteva alimente sănătoase pentru inima ta: 
1: Sfeclă elveţiană 
Legumele verzi sunt bogate în potasiu, magneziu şi minerale care ajută la tinerea sub control a presiune arteriale. Fibrele, vitamina A şi antioxidanţii (luteină şi zeaxantină) sunt şi ele de real folos pentru sănătatea inimii. Sfecla elveţiană poate fi servită la friptura pe grătar sau ca pat pentru peşte. De asemenea, legumele verzi pot fi pregătite sub formă de sote cu ulei de măsline şi usturoi asezonate cu piper şi cu ierburi aromate.
2: Morcovi 
 Studii recente asupra morcovilor au scos la iveală faptul că aceste legume ajută reglarea nivelului de zahăr în sânge şi reduce riscul de a dezvolta diabet. De asemenea, morcovii sunt în topul alimentelor care luptă împotriva colesterolului datorită conţinutului mare de fibre solubile, aceleaşi ca şi în cazul văzului. Adaugă morcovi la sosul de spaghetti. 
3: Orz 
Încearcă această cereală integrală în locul orezului în supe sau tocăniţe. Fibrele pe care orzul le conţine pot scădea nivelul colesterolului şi poate, de asemenea, reduce nivelul glocozei din sânge. Cerealele integrale sunt pline de nutrienţi. Boabele de orz sunt excelente pentru a fi servite pe post de garnitură. 
4: Ovăzul 
Ovăzul, în toate formele sale, îţi poate ajuta inima prin scăderea nivelului LDL (colesterolul rău). Un bol cu ovăz îţi poate astâmpăra foamea pentru mai multe ore şi menţine nivelul zahărului stabil – ceea ce îl facefoarte folositor în cazul bolnavilor de diabet. Foloseşte ovăz în locul firimiturilor de pâine când prepari anumite reţete. 
5: Seminţe de in 
Seminţele de in au 3 elemente esenţiale sănătăţii inimii: fibre, fitochimicale, numite lignan şi omega 3. Consumă seminţe de in cu cereale şi iaurt, iar inima ta îţi va fi recunoscătoare. 
6: Iaurt degresat 
Iaurtul degresat este recomandat adesea pentru sănătatea oaselor, însă ajută şi la ţinerea sub control a tensiunii arteriale. Laptele este bogat în calciu şi potasiu însă iaurtul are de două ori mai multe din aceste importante minerale. Foloseşte lapte în locul apei cu ovăz, ciocolată fierbinte sau supă. 
7: Cafea 
Cafeaua şi ceaiul pot ajuta la protecţia inimii prin ţinerea departe a diabetului de tip 2. Studiile au arătat că persoanele care beau 3-4 ceşcute de cafea sau ceai pe zi pot reduce riscul cu până la 25% şi chiar şi varianta decofeinizată are acelaşi efect. Însă persoanele care au diabet sau suferă de hipertensiune trebuie să fie atente întrucât cafeaua poate cauza probleme. Bea cafea neagră pentru a limita grăsimile şi caloriile.
8: Ardeiul iute 
Presară boia de ardei iute peste mâncăruri şi poţi preveni creşterea nivelului de insulină după masă. Un studiu realizat în Australia a arătat că simpla adăugare a ardeiului iute într-un hamburger duce la scăderea nivelului de insulină la voluntarii supraponderali. Atât boiaua de ardei iute cât şi ardeiul iute normal sunt înlocuitori excelenţi pentru sare. 
9: Sarea Kosher 
Sarea Kosher merită încercată de persoanele care au tensiunea arterială mare. Acest tip de sare îţi oferă aceeaşi savoare însă cu mai puţin sodiu decât varianta obişnuită. Cu toate acestea trebuie să fii atent şi să nu foloseşti în exces sare Kosher. Amestecă plantele aromate preferate cu sare Kosher. 
10: Cireşe 
Cireşele conţin antocianină, un antioxidant despre care se crede că protejează vasele de sânge. Cireşele, în orice formă, furnizează aceşti nutrienţi care menţin sănătatea inimii. Pune cireşe uscate în cereale, în salata verde sau în orezul sălbatic. 
11: Afine 
Lista nutrienţilor sănătoşi din afine este foarte mare: antocianine, care le oferă culoarea albastră şi care susţin sănătatea inimii. Afinele mai conţin acid elagic, bera-caroten, acid folic, luteină, vitamina C, magneziu, potasiu şi fibre. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...