"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

marți, 23 februarie 2010

GRECIA - METEORA

In mijlocul Greciei, pe valea Tesaliei, nu departe de Munții Pindului, lângă orășelul Kalambaka, se află un ansamblu uriaș de stânci golașe ce se inalță spre cer, cunoscute in toată lumea sub numele de Meteore. Pe aceste stânci fără vegetație, s-a infiripat viața monahală incă din secolul al IX-lea. Pe vârfurile cele mai greu accesibile, călugari au construit mănăstiri de o rară frumusețe. In secolul al XV-lea numărul lor era de 24. Acum mai sint locuite doar șase, dintre care cinci de călugări și una de maici.Priviți fotografiile și sunt sigur că vă veți intreba cum au construit, cum au urcat materialele, câtă credință au avut.
Să pornim la drum...La rasaritul soarelui eram deja in autocar. Undeva in stanga sus se profilau niste ziduri impresionante-Cetatea Platamonas.


Prima oprire - atelierul de la Zervopoulos. Meșterii fac icoane, adică: sculptează, pictează, acoperă cu foiță de aur sau argint. Noi privim cu uimire și admirație.
A doua oprire: pe drumul spre Marele Meteor. Cu infiorare privim, in vale, orașul Kalambaca.
Marele Meteor. In varianta originală nu existau telefericul si podul.
Oriunde am ajuns in drumurile noastre, peste tot am găsit și câte un tun care, siiigur că da, merita studiat cu atenție.
Urcând spre Marele Meteor, pe fundal Mănăstirea Sfântul Ștefan.
Mănăstirea Sfântul Ștefan văzută dinspre șoseaua principală.
Kalambaka stăjuită de Meteore.
Curtea interioară a Mănăstirii Varlaam.
Mai jos vă prezint grecul tip. Stă pe un scaun comod, la umbră, are in față cafea, apă, suc. La prânz se odihnește! Ar trebui să luăm aminte! De ce ? Fiindcă trăiesc mai bine ca noi care ne dăm de ceasul morții in orice facem.
Următoarea vizită: la Skiathos. Pe curând!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...