Seismologul George Purcaru, preşedintele Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie şi cel care a anticipat patru cutremure, inclusiv cel din 1977, spune că în ţara noastră cel mai mare cutremur poate atinge 8 grade pe scara Richter.
"Cutremul este mai greu de prevăzut decât moartea unui om", spune seismologul George Purcaru, profesor la Universitatea "J.W. Goethe" din Frankfurt şi preşedintele Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie. "Un doctor studiază analizele şi poate să-ţi spună un interval de timp când se va întâmpla sfărşitul, cu o marjă mică de eroare. Nici el nu cunoaşte cu exactitate ziua sau luna".
Eu pot să prezic un cutremul într-un interval mai mare de timp, chiar ani, iar ştiinţa acceptă acest lucru. O predicţie despre un cutremur înclude alte trei predicţii. Timplul, locul şi magnitudinea, iar toate se calculează separat. Se pune des întrebarea dacă cutremurele pot fi prevăzute exact. Astăzi, cu ştiinţa pe care o avem, nu", spune categoric profesorul".
"În România, cutremurele mai mari pot avea o magnitudine de 6 până la maximum 8 grade pe scara Richter", este părerea cercetătorului. El adaugă că aceasta este o apreciere aproximativă, rezultată în urma multor calcule. Gerge Purcaru a studiat cutremurele ce au avut loc în ţara noastră, începând cu anul 1107. "Nu există documente care să ateste valorile tuturor cutremurelor cu exactitate. Dacă în cazul cutremului din 1977 avem magnitudinea exactă, în cazul cutremurului din 1940 toate datele au dispărut", spune Purcaru. Despre cutremurul din 1940 se ştie însă că "s-au mişcat lămpile până la Moscova".
În România toate cutremurele importante au loc la Curbura Carpaţilor, în regiunea Vrancea. Adâncimea la care se produc este relative mică, ţinând cont că pe glob sunt cutremure ce merg până la aproape 700 de km adâncime. În Vrancea coboară la 175 kilometri.
Până în 1974 românii au considerat greşit că pe teritoriul ţării noastre există două plăci, ce produc cutremurele. Este fals deoarece noi suntem în interiorul plăcii eurasiatice". Pe lângă cutremurele mari produse în regiunea Vrancea, mult mai dese sunt cutremurele mici, de câţiva kilometri adâncime."Un cutremur superficial care se întâmplă la 2,3, 5 km distruge tot ce e deasupra lui sau aproape de el, dar nu distruge nimic la distanţă. Cutremul din 1962 din Serbia a distrus oraşul în care s-a produs, dar n-a stricat nimic mai departe. În Vrancea cutremurele se produc la mare adâncime iar efectele se văd la distanţe mari.
Sursa: EVZ.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu