"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

luni, 12 decembrie 2011

Criminal de război sau geniu: povestea românului care a înecat 12.000 de oameni

După ce site-ul listeverse.com a publicat o lista a celor mai demonici barbati din lume, unde apărea şi Vlad Ţepeş, un vizitator realitatea.net a propus un alt nume românesc pentru acest nefericit top: Alexandru Marinescu.

Comandantul Alexandru Marinescu, născut din tată român şi mama ucraineancă, este omul care a provocat cea mai mare tragedie navală din istorie. 9.000 de oameni au murit din ordinul lui, de şase ori mai mulţi decât în tragedia Titanicului. In timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Marinescu a fost comandantul submarinului S-13. La 30 ianuarie 1945, el a ordonat torpilarea navei de croazieră Wilhelm Gustloff, cu peste 10.000 de persoane la bord, majoritatea civili. 9.000 dintre pasageri au murit. Marinescu, socotit de mulţi drept cel mai de succes comandant de submarin din Armata Roşie (a scufundat sute de vase inamice), a ordonat - la numai câteva zile după scufundarea vasului Wilhelm Gustloff - torpilarea vasului-spital Steuben. Au murit 3.000 de oameni.

A trecut prin ororile Gulagului
Oficial, Alexandru Marinescu nu a fost învinuit niciodată. După război, cel pe care liderul nazist Adolf Hitler îl detesta a fost degradat şi dat afară din armată, pentru probleme comportamentale. A ajuns chiar în Gulagul Kolymo. A murit la trei săptămâni după ce a fost reabilitat şi decorat.
Totuşi, Marinescu este înconjurat încă de mister. Se spune chiar că el nu a vrut să ucidă acei oameni nevinovaţi. Wilhelm Gustloff, nava care transporta civilii nemţi prinşi în capcana Armatei Roşii, a fost atacată noaptea. Se pune aşadar întrebarea, formulată de un pasionat de istorie pe un forum: "Putea să-şi dea seama Marinescu noaptea ca era vorba despre un transport civil?".

Nu a raportat nimic superiorilor
Însă, în cazul navei Steuben, comandantul pare a nu avea nicio scuză. Navele spital sunt semnalizate cu o cruce pe toată suprafaţa navei, aşa că este greu de crezut că Marinescu nu a observat asta. Marinescu nici nu a raportat superiorilor unde va acţiona, o altă mare eroare. Dacă ar fi făcut-o, probabil că i s-ar fi comunicat că acţionează într-o zonă unde majoritatea navelor evacuau refugiaţi.

Voi ce credeţi? Alexandru Marinescu trebuie considerat un criminal de război?


Sursa: Realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...