"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

luni, 23 ianuarie 2012

Americanii au trecut strâmtoarea Hormuz. Iranul se pregăteşte de război

Portavionul american USS Abraham-Lincoln, a trecut duminică strâmtoarea Hormuz şi se află în prezent în Golful Persic, a anunţat Pentagonul, în contextul creşterii tensiunilor dintre SUA şi Iran. La rândul său, ministrul britanic al Apărării, Philip Hammond, a declarat că o fregată britanică şi o navă militară franceză fac parte din escorta portavionului american, alături de care se mai găsesc un crucişător şi două distrugătoare ale armatei SUA, conform Agerpres.

La începutul lunii, în timp ce efectua manevre navale în Golful Persic, Teheranul a cerut SUA să nu retrimită în Golf un alt portavion american ce tocmai părăsise zona şi a ameninţat că, în caz contrar, va recurge la măsuri de retorsiune.

În acelaşi timp, Iranul a ameninţat că va închide strâmtoarea Hormuz dacă se va institui un embargou petrolier împotriva sa din cauza controversatului program nuclear pe care-l desfăşoară. Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a avertizat de mai multe ori Iranul că blocarea strâmtorii Hormuz va constitui pentru SUA trecerea unei “linii roşii”.
În ultimele zile, Iranul a încercat să reducă starea de tensiune, declarând, prin vocea şefului diplomaţiei sale, că nu a încercat niciodată să închidă strâmtoarea şi că doreşte "pacea şi stabilitatea în regiune", afirmându-şi totodată disponibilitatea pentru reluarea negocierilor asupra programului său nuclear.

Iranul caută aliaţi în America de Sud
Aflat sub presiunea statelor occidentale din cauza controversatului program nuclear al ţării sale, preşedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a efectuat un turneu de cinci zile în America Latină, în încercarea de a se apropia de guvernele de stânga din această regiune.
Liderul iranian s-a întâlnit cu preşedintele venezuelean Hugo Chavez şi a asistat la ceremonia de investire a preşedintelui Daniel Ortega (Nicaragua) reales la sfârşitul anului trecut, fost comandant în mişcarea de gherilă sandinistă susţinută în timpul războiului rece de URSS şi Cuba, grupare ce a preluat puterea la Managua în anul 1979. Ulterior, preşedintele Ahmadinejad a vizitat Cuba şi Ecuadorul.
Toate aceste state au în comun ostilitatea faţă de SUA şi apropierea lor de Iran în ultimii ani, preşedintele Venezuelei vizitând Teheranul de 9 ori în cei 13 ani de când se află la putere.

Sursa: Saccsiv's Weblog

Un comentariu:

  1. doua bancuri vechi actualizate.cu cine se invecineaza urss? cu cine vor ei.acum in loc de urss este sua.daca vrei sa cunosti popoare pe cale de disparitie inscriete in armata sua.unde este china ?,unde este rusia?,nu au nimic de spus sau si-au impartit zonele si fiecare parte actioneaza cum stie mai bine.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...