"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

vineri, 10 decembrie 2010

Despre Tibet

Pentru mine, și sunt sigur că și pentru voi, Tibetul reprezintă un ținut sacru, iar Dalai Lama un un samurai al credinței. Firesc, am simțit nevoia să citesc pentru a afla mai multe. Iată rezultatul documentării.
Tibetul apare pe scena lumii prin anii 600-650, e.n., când un lider local unește triburile din actualul platou tibetan. O sută de ani ființează independent și își extinde teritoriul spre China, în anul 763 fiind oprit de armata dinastiei Tang. O să încerc să nu dau prea multe date concrete, noi nefiind familiarizați cu succesiunea dinastiilor chinezesti. Până în secolul XX Tibetul a existat ca o regiune cu statut special in Imperiul Chinez, cu autonomie recunoscută tacit de populație dar și de oficiali. Schimbările sociale radicale din 1911 dau posibilitatea celui de-al 13-lea Dalai Lama sa expulzeze trupele chinezesti din Lhasa, capitala regiunii, și să declare, un an mai târziu, independența Tibetului. Nici o putere occidentală nu a recunoscut statul nou format. In anul 1950, liderul comunist Mao Tze Dong ordonă Armatei de Eliberare Chineze să ocupe capitala Tibetului. Formal, Mao se angaja să păstreze nealterate tradițiile tibetane precum și autoritatea religioasă a lui Dalai Lama. Evident, nu s-a gândit nici un moment să respecte tratatul și impune reformele comuniste printre care și colectivizarea proprietăților nobililor din regiune. Cu sprijin american, Dalai Lama ripostează lansând o mișcare de eliberare care, însa, se dovedește un eșec total. Din 1959 liderul religios tibetan se refugiază în India și conduce un "guvern în exil". Încercările repetate de a negocia cu guvernul comunist chinez solutii rezonabile au fost sortite eșecului. Conflictul s-a acutizat după ce Dalai Lama a acuzat China de "genocid cultural".
Dalai Lama este departe de a fi un om permanent cufundat în rugăciune, așa cum bănuiam. Mi se pare mai degrabă ancorat în lumea reală, cu multiple legături în sfera politică și, evident, cu serviciile speciale. Site-ul oficial al Departamentul de Stat American pune la dispoziție, pentru perioada 1950-1968, următoarele informații: „Activitatea tibetană a CIA constă în activitați politice, de propagandă și acțiuni paramilitare. Scopul programului în această etapă este acela de a mentine viu conceptul unui Tibet autonom în platoul tibetan și în alte țări, în special India, și de a dezvolta o capacitate de rezistență in fața posibilelor acțiuni politice din China comunistă." CIA a alocat 1.735.000 de dolari pe an pentru a pregăti luptători de gherilă tibetani. Antrenamentele se făceau in bazele din Nepal și Colorado. Dalai Lama primea anual 180.000$ - fonduri speciale(?!). După publicarea de către CIA a datelor de mai sus, Dalai Lama a recunoscut că a primit fonduri din partea agenției americane pentru a susține lupta împotriva autorităților chineze. O poziție cel puțin bizară a unui om care a militat fătiș pentru o politică non-violentă. După 1990 acțiunile par să se reia, în formă diferită, pe primul loc situându-se influențarea opiniei publice internaționale. Dalai Lama cutreieră lumea promovând ideea unui Tibet liber. Asta vedem noi. Oare ce nu vedem???

Vespazian Ionesi, decembrie 2010, Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...