"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

sâmbătă, 11 decembrie 2010

O bere cu prietenii

Un profesor de filosofie statea în fata studentilor sãi având câteva obiecte pe catedrã. A început ora, fãrã sã spunã un cuvânt, a luat un borcan mare si a început sã-l umple cu pietre având diametrul de aproximativ 5 cm.
Dupã aceasta, i-a întrebat pe studenti dacã borcanul este plin. Toti studentii au fost de acord cã borcanul este plin. Apoi, a luat o cutie cu pietricele si le-a turnat în borcan, scuturându-l usor. Desigur, acestea s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiile rãmase libere.
I-a întrebat din nou pe studenti dacã borcanul este plin. Au fost din nou de acord cã este plin... si au râs. Profesorul a luat o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan, scuturându-l usor. Desigur, nisipul a umplut spatiul rãmas liber.
Acum, spuse profesorul aratând spre borcan, vreau sã intelegeti cã aceasta este viata voastrã. Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, partenerul, sãnãtatea si copiii vostri, lucruri care, chiar dacã totul este pierdut, si numai ele au rãmas, viata voastrã tot ar fi completã. Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteazã: slujba, casa si masina. Nisipul reprezintã lucrurile mici, care completeazã restul. Dacã puneti în borcan mai întâi nisipul, nu mai rãmâne loc pentru pietrele mari si pentru pietricele.
La fel se desfãsoarã si viata voastrã: dacã vã consumati timpul si energia cu lucrurile mici, nu vei avea niciodatã spatiu pentru lucrurile importante. Fiti atenti la lucrurile care sunt esentiale pentru fericirea voastrã. Jucati-vã cu copiii vostri, fãceti-vã timp pentru controale medicale, duceti-vã partenerul la dans. Va ramâne mereu destul timp sã mergeti la serviciu, sã faceti curat în casã, sã dati o petrecere sau sã duceti gunoiul.
Aveti grijã de pietrele mari în primul rând, de lucrurile care intr-adevãr conteazã. Stabiliti-vã prioritãtile! Restul... este doar nisip.

Iatã si continuarea:
Dupã ce toatã lumea a fost de acord cã profesorul umpluse borcanul si dãduse lectia de viatã, pãrea ca nimic nu mai poate fi spus. Profesorul luã o halbã de bere si o turnã în borcan, care desi plin, absorbi întreaga cantitate de lichid, printre pietre, pietricele si nisip.
Acum era intr-adevãr plin. Si spuse: oricât de plinã vã va fi viata, întotdeauna va fi loc si pentru o bere cu prietenii!

Special pentru Liviu, dacă o să citească vreodată blogul meu!!!!

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...