"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

luni, 25 iunie 2012

Fenomenul OZN in Romania - VIII


Voi reveni la fascinanta serie in care mi-am propus sa prezint istoria Fenomenului OZN de pe teritoriul tarii noastre, cu ale sale cazuri ramase inca invaluite in mister.
In data de 10 Iunie 1990, o echipa CIFAN (Comisia pentru Investigarea Fenomenelor Aeriene Neconventionale), apartinand Grupului de Studii Interdisciplinare si Anticipatie “QARK” din Tg. Mures, s-a deplasat pentru investigatii in com. Deda – 54 de kilometri de Tg. Mures si 45 de kilometri de Toplita – din jud. Mures. Echipa era condusa de Leb Peter. Urmarea acestei actiuni a fost un “Raport privind rezultatele investigatiei fenomenelor luminoase semnalate in com. Ded, in noaptea de 17-18 Noiembrie 1989”. Calin N. Turcu, regretatul cercetator al Fenomenului OZN, a redat pasajele mai semnificative ale acestui Raport:
“In jurul orei 19:00, zeci de locuitori ai comunei Deda, precum si ai localitatilor invecinate, au observat o lumina de un rosu intens, care acoperea orizontul Nordic, in portiunea situata intre Poiana Tomii si Varful Scaunul, deci pe o intindere de 40-45 de grade (extrapolat, pe o lungime de cca. 15-20 de kilometri). Era o luminescenta foarte inalta ce se intindea la 45 grade deasupra orizontului. Oamenii au intrat in panica, crazand ca este vorba de un vast incendiu in padure. Au alarmat formatiunile de pompieri si unitatile de militie din zona.” Doamna B. Elena – 54 de ani, pensionara, fosta telefonista la of. PTTR Deda – declara ca a primit apeluri telefonice de la telefonistele din Reghin, Toplita, Gheorgheni, etc., care aratau ca fenomenele au fost detectate si in zonele respective. Intre timp, fenomenul se deplasa spre Nord, Nord-Vest. Avea o traiectorie curbata, iar in anumite portiuni, printre franjurile luminoase, se puteau vedea stelele. “Dorind sa verifice daca intr-adevar este vorba de un incendiu, martorul M. Alexandru – 50 de ani, maistru sef al formatiei PSI Deda – a urcat dealul Imas din vecinatatea comunei de unde avea conditii mai bune de vizibilitate. Ajuns sus, a constatat ca fenomenul se afla cu mult deasupra orizontului, deci nu poate fi vorba de un incendiu. Revenind in comuna si-a expus parerea si spiritele s-au mai calmat. Intre timp, intensitatea luminoasa a fenomenului s-a atenuat, iar oamenii s-au restras in case. In jurul orei 23:00, doamna B. fiind de serviciu la oficiul PTTR Deda a primit apeluri telefonice care semnalau ca fenomenul revine. Iesind in curtea oficiului, a observat in directia Nord, Nord-Vest o pata imensa de lumina care stralucea in diferite culori: rosu, verde, roz si violet. A fost cuprinsa de spaima dar si de curiozitate, urmarind deplasarea lenta a fenomenului spre Nord. A urmarit fenomenul cu intermitenta pana in jurul ore 24:00. Aceasta a doua faza a fenomenului nu a fost observata decat de cateva persoane. Doamna B. a dat telefon la fostul comitet judetean PCR, incercand sa gaseasca un raspuns . Ofiterul de serviciu a replicat ca probabil sunt manevre militare sovietice! A treia faza a fenomenului a fost observata de catre 4-5 persoane. In aceasta faza, fenomenul slabise foarte mult din intensitate.”
Voi continua sa mai scriu despre acest caz interesant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...