E vremea cand nucile verzi sunt tocmai bune de dulceata si gospodinele deja au inceput sa depoziteze borcanele pentru iarna. Cu siguranta raman coji. Nu le arunca. Contin o adevarata farmacie, de pe urma careia e pacat sa nu profiti. Umple un borcan cu coji de nuca, fara sa le indesi, si toarna peste ele alcool alimentar, votca sau tuica de casa, cat sa le acopere. Infileteaza borcanul si lasa-l la macerat 14 zile, apoi filtreaza si pune tinctura astfel obtinuta la racoare, in sticle mici, inchise la culoare. Tinctura de nuci verzi poate fi folosita timp de doi ani de la data la care au fost culese nucile.
Tinctura se poate obtine si din nuci verzi intregi. Se taie in patru 20 de nuci verzi, se acopera cu alcool alimentar si, dupa 14 zile, se filtreaza. Se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa, si poate fi folosita timp de doi ani.
Cine nu reuseste sa faca o tinctura din nuci verzi, toamna poate folosi cojile care invelesc nucile pana la maturitate, cu conditia ca acestea sa fie verzi si nepatate. Aceste coji sunt foarte bogate in iod si taninuri care au efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei.
Solutie pentru reumatism
Umple o sticla sau un borcan cu coji proaspete de nuca si toarna gaz lampant peste ele, atat cat sa le acopere. Lasa la macerat opt - zece zile, filtreaza si pastreaza lichidul departe de sursa de caldura si ferit de copii. Cu acest amestec se fac frectii locale impotriva durerilor reumatice. E drept, nu miroase bine, dar e un
medicament suta la suta natural, care nu are reactii adverse, nu da dependenta si e foarte ieftin.
Uscati cojile de nuci verzi pentru iarna. Cand se sfarama intre degete, cojile pot fi depozitate in pungi de hartie sau saculeti de panza si pastrate intr-un loc uscat, racoros si bine aerisit. Cojile pot fi folosite numai extern, la bai locale sau generale, pentru vopsirea parului, comprese pentru ten seboreic ori rani purulente sau infuzii pentru spalarea ranilor. Intern, tinctura de nuci se administreaza cate o lingura intr-o jumatate de pahar de apa, de trei ori pe zi, timp de cateva saptamani, in reumatism si guta, hipotiroidie, incontinenta urinara. Extern, tinctura poate fi folosita in spalarea si dezinfectarea ranilor, in gargara, spalari ale gurii in caz de afte sau rani provocate de extractii.
Sursa: ziare.com.viata-sanatoasa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu