"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

vineri, 29 iunie 2012

Întrebare pentru care nu s-a găsit un răspuns. Dacă îl ştii, cercetătorii te premiază

Cercetătorii sunt dispuşi să plătească pe cel care va desluşi misterul: de ce apa fierbinte îngheaţă mai repede decât apa rece? 
Societatea Regală de Chimie oferă suma de 1.000 de lire sterline pentru persoana care va găsi o explicaţie pentru acest fenomen, scrie Dailymail.co.uk. Problema nu a putut fi rezolvată nici de Aristotel, Francis Bacon sau Rene Descartes. 
Problema ştiinţifică este cunoscută ca efectul Mpemba. Studentul din Tanzania, Erasto Mpemba a lansat întrebarea mai multor profesori, însă nu a ştiut nimeni să-i răspundă. Mpemba a studiat problema timp de cinci ani şi l-a întrebat pe profesorul Denis Osborne, de la Universitatea Dar es Salaam: dacă iei două recipiente cu un volum egal şi una are 35 de grade, iar cealaltă 100 de grade, cea mai fierbinte va îngheţa prima. De ce? Profesorul nu a fost capabil să răspundă, iar problema a rămas cunoscută sub numele de efectul Mpemba.  
Brian Emsley, reprezentant media de la Societatea Regală de Chimie, a scris în The Guardian că cel care obţine premiul de 1000 de lire sterline trebuie să aibă o gândire creativă şi să fie convingător. La acest fenomen contribuie mai multe efecte fizice, însă tot nu a fost descoperit acela care să arate cauza exactă. Teoriile formulate pe baza evaporare, convecţie şi super-răcirea au fost puse în discuţie, însă întrebarea rămâne în continuare fără răspuns. Cei care vor să dea un răspuns trebuie să o facă până pe 30 iulie 2012. Detalii aici. 
Sursa: Sfatuitoarea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...